Geen categorie

Zweeds koningspaar in Rijksmuseum

0 0
Read Time:59 Second

Nieuws

Koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia van Zweden hebben vandaag het Rijksmuseum bezocht. Ze deden dat ter gelegenheid van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Zweden. Het Zweeds koninklijk paar werd daarbij vergezeld door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Koning Carl XVI Gustaf van Zweden, koningin Silvia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Foto Erik Smits.

De Zweedse koning en koningin kregen een uitgebreide rondleiding langs objecten uit de zeventiende eeuw. Daarbij werd stilgestaan bij een aantal kunstwerken met een Zweeds-Nederlandse relatie, zoals De geschutgieterij van Hendrik Trip in Julita Bruk in Zweden van Allaert van Everdingen en Triton, blazend op een kinkhoorn van Adriaen de Vries.

De rondleiding door onder anderen directeur Wim Pijbes voerde ook langs Rembrandts meesterwerk Claudius Civilis. Dat hangt normaal gesproken in het Nationaal Museum in Stockholm, maar is tijdelijk te zien in het Rijksmuseum.

Het koningspaar zag in het museum  ook het verdrag waarin de eerste afspraken tussen Nederland en Zweden zijn vastgelegd.  Dat werd vandaag exact 400 jaar geleden getekend. Het verdrag is in bezit van het Nationaal Archief  in Den Haag.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share