Geen categorie

Fundatie toont Voermans uit collectie Henk van Ulsen

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Nieuws / Expositie

Museum de Fundatie besteedt vanaf eind januari aandacht aan  Jan Voerman (1857-1941). Op diens locatie Kasteel Nijenhuis toont het museum ruim honderd schilderijen en aquarellen en een aantal schetsen en tekeningen van deze kunstenaar.

Jan Voerman, Buiig weer, ca 1910, olieverf op doek.

Een groot deel van de werken komt uit de collectie van de in 2009 overleden acteur Henk van Ulsen. Hij verzamelde werk van Voerman, die net als hij werd geboren in Kampen. Bij leven droeg hij een groot aantal Voermans over aan de provincie Overijssel, waarvan de kunstcollectie wordt beheerd door de Fundatie. In 2010 kocht het museum uit de nalatenschap van Van Ulsen zo’n 60 schetsen en tekeningen van Voerman.

Op de expositie in Kasteel het Nijenhuis zijn landschappen, wolkengezichten, grazende koeien en bloemstillevens van Voerman te zien. De wolkengezichten werden Voermans handelsmerk. Hij nam er dan ook de tijd voor om ze te schilderen. “Let maar niet op Voer, hij is aan het broeden op een wolk.” Zo beschreef Anna Verkade haar echtgenoot Jan Voerman als hij zich weer eens afgezonderd had om een wolkenlucht op doek of op papier vast te leggen.

Jan Voerman– Landschappen, wolkengezichten en bloemstillevens, 31 januari t/m 9 juni in Kasteel het Nijenhuis, Heino/Wijhe

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share