Geen categorie

Viering Vrede van Utrecht start met onthulling schilderij

0 0
Read Time:58 Second

Met de onthulling van een groot schilderij in het stadhuis is vanmiddag in Utrecht viering van 300 jaar Vrede van Utrecht van start gegaan. De Vrede van Utrecht in 1713, met een formaat van 5,10 bij 2,55 meter werd gemaakt door Semiramis Öner Mühüdaroğlu, kortweg Semiramis.

Semiramis Öner Mühüdaroğlu, De Vrede van Utrecht in 1713, 2013 (detail). Foto: Evert-Jan Pol.

Precies 300 jaar geleden werd in het Utrechtse stadhuis een verdrag getekend dat een einde maakt aan een reeks verwoestende oorlogen. Dit wordt groots herdacht in de Domstad.

Het was vroeger gebruikelijk om ondertekening van verdragen vast te leggen op een schilderij, maar van de Vrede van Utrecht is geen voorbeeld te vinden. De Utrechtse kunstenares Semiramis werd daarom gevraagd alsnog een voorstelling van deze gebeurtenis te maken. Ze maakte vervolgens een werk volgens de oud-Hollandse, zeventiende- en achttiende-eeuwse compositie- en portrettraditie.

Het schilderij hangt nu op de plek – in een ander gebouw weliswaar – waar het verdrag in 1713 werd getekend. Het zal nog tot in elk geval september in het stadhuis van Utrecht te zien zijn.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share