Geen categorie

Rijksmuseum restaureert apothekerskast

0 0
Read Time:57 Second

Het Rijksmuseum wordt door het Art Conservation Project van de Bank of America Merrill Lynch financieel gesteund bij de restauratie van een achttiende-eeuwse apothekerskast. De Delftse kast bevat 92 apotheekpotten van Delfts aardewerk en meer dan honderd glazen flesjes in verborgen laden.

Simpliciakast van het Collegium Medico-Pharmaceuticum te Delft, tweede kwart achttiende eeuw. Collectie Rijksmuseum, Amsterdam.

Met behulp van het Art Conservation Project kan de kast en de binnenkant ervan worden schoongemaakt en gerestaureerd. Verder zal de inhoud van de lades worden onderzocht en gecatalogiseerd in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. De simpliciakast (ca. 1730) is vanaf de heropening van het Rijksmuseum in 2013 weer te zien voor het publiek.

Simplicia zijn de enkelvoudige geneesmiddelen, zoals die door de apothekersgilden gebruikt werden voor opleiding en examinering van leerlingen. De potten en flesjes in het kabinet bevatten een zeer uitgebreide verzameling farmaceutische monsters en ingrediënten voor geneesmiddelen, zoals die gewoonlijk in een achttiende-eeuwse apotheek werden gebruikt. De buitenkant van de kast is bedekt met een dun laagje van het beste olijfbomenhout en is versierd met verguld bronzen beslag.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share