Geen categorie

Christie’s veilt collectie Niemeyer Tabaksmuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Tabakspot met opschrift Tabac de Vincent.

Christie’s Amsterdam veilt vandaag en morgen de collectie van het per 1 januari opgeheven Niemeyer Tabaksmuseum. Met de veiling wordt het afstotingsproces afgesloten. Schenkingen zijn zoveel mogelijk teruggegeven en sommige aankopen terugverkocht. Wat overbleef, wordt nu onder de hamer gebracht.

Het Tabaksmuseum werd eind jaren ‘50 opgericht op initiatief van de Tabaksfirma Theodorus Niemeyer B.V (nu BAT Niemeyer). Sinds 1978 had het onderdak in een vleugel van Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen. Daar toonde het museum de geschiedenis van het tabaksgebruik, vanaf de ontdekking in Amerika in de 15de eeuw tot nu toe. BAT Niemeyer besloot het museum te sluiten omdat het aan andere investeringen de prioriteit heeft gegeven. De veranderde kijk op tabaksgebruik speelde daarbij een rol.

De collectie beslaat ongeveer 2000 jaar. De oudste objecten zijn twee Mexicaanse aardewerken mannetjes, waarvan er één pijp rookt. Deze beelden stammen uit het begin van de jaartelling en brengen naar verwachting minimaal 4.000 euro op. De verzameling bevat uiteraard ook veel tabaksartikelen. Zo vermeldt de catalogus een Indiaanse vredespijp met de – voor niet-rokers wellicht treffende – inscriptie Chief Stinking Bears Peace Pipe. Wie thuis ook de vredespijp wil roken, hoeft naar verwachting slechts 500 euro mee te nemen. De koper krijgt er ook twee tomahawks bij.

Het aanbod bestaat verder uit onder meer 49 Delftsblauwe tegeltjes met rookmotief (€ 1.000-1.500, zes boeken uit de periode 1574 tot 1658) over tabak, kruiden en medisch gebruik (€ 1.000-1.500), vijf parelmoeren tabaksdoosdeksels uit de zeventiende- en achttiende eeuw (€ 1.500-2.000) en een achttiende-eeuwse Franse tabakspot met koperen deksel met als opschrift Tabac de Vincent € 1.800-2.400). Het Noordelijk Scheepvaartmuseum  heeft zich garant gesteld om alle objecten waarvoor niet direct een bestemming wordt gevonden, voor het nageslacht te bewaren.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share