Geen categorie

MoMA neemt apenstaartje op in museumcollectie

0 0
Read Time:51 Second

Verstuur je vandaag nog een e-mail? Bedenk dan dat je een museaal object de digitale snelweg opslingert. Het apenstaartje maakt sinds gisteren namelijk deel uit van de designcollectie van het Museum of Modern Art (MoMA) in New York.

Het teken verscheen voor het eerst in 1885 op een toetsenbord van een schrijfmachine, van het Amerikaanse merk Underwood, als de zogenoemde commerciële ‘a’. Toen programmeur Ray Tomlinson in 1971 de allereerste e-mail verstuurde, gebruikte hij het apenstaartje in het e-mailadres. Het teken was immers al onderdeel van het toetsenbord, maar niemand gebruikte het nog.

Het MoMA  heeft het apenstaartje opgenomen in de collectie omdat het teken niet meer weg is te denken uit het dagelijks leven. Met de verwerving van het teken doorbreekt het museum het idee dat een ontwerp alleen in een museumcollectie kan worden opgenomen als het museum het ook daadwerkelijk in bezit heeft. Het apenstaartje is het enige gratis object in de collectie van het MoMa, maar volgens het museum is het gelijktijdig onbetaalbaar.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share