Geen categorie

Antwerpse Rembrandt is echt

0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second

Rembrandt van Rijn ((1606-1669), Portret van Eleazar Swalmius, 1637. Collectie Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

Er is een einde gekomen aan een eeuwenlange discussie over het portret van Eleazar Swalmius in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). ‘Is het wel een echte Rembrandt?’ was lang de vraag. Die werd gisteren beantwoord met ja.

Het KMSKA kocht het schilderij in 1886 als een Rembrandt, maar de authenticiteit ervan werd in de achttiende, negentiende en twintigste eeuw lange tijd betwist. Ook al draagt het werk de signatuur van de meester. Door de onzekere status raakte het enigszins in de vergetelheid en werd het zelfs voor een tijdje naar het museumdepot verbannen.

Onlangs werd het portret gerestaureerd en bevrijd van een dikke vergeelde vernislaag. Wat onder het vuile vernis vandaan kwam, zwengelde de discussie opnieuw aan. Het KMSKA vroeg daarop Ernst van de Wetering, hoofd van het Rembrandt Research Project het schilderij nog eens aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Dit onderzoek nam de laatste twijfel weg: het portret is wel degelijk een Rembrandt. Het schilderij is tot 30 september te bewonderen in zaal E van het Antwerpse museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share