Geen categorie

De beste exposities van 2015

0 0
Read Time:2 Minute, 51 Second

Het was een goed expositiejaar, met mooie en soms verrassende tentoonstellingen. Twee daarvan kregen van ons de hoogste waardering, een 10.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

De eerste die deze eer te beurt viel, was de veelbesproken presentatie Late Rembrandt in het Rijksmuseum. Het was voor het eerst dat Rembrandts late werken samen te zien waren. En ook voor het laatst, als we het museum mogen geloven.

Ook voor het eerst in Nederland, en sinds 1900 zelfs voor het eerst buiten Groot-Brittannië, was een overzicht van het werk van de Schotse schildersgroep The Glasgow Boys. Het Drents Museum liet daarmee opnieuw zien dat ook een relatief klein museum steengoede tentoonstellingen kan maken. The Glasgow Boys kreeg van ons eveneens een 10.

 

Edward Atkinson Hornel, Sea Shore Roses (detail), 1906, olieverf op doek, City Art Centre, Edinburgh Museums and Galleries.
Detail uit Sea Shore Roses van Edward Atkinson Hornel, te zien op de expositie The Glasgow boys in het Drents Museum.

 

Het Centraal Museum plaatste ook enkele inmiddels weer onbekende schilders terug op de kaart. Begin dit jaar zette het de kunstenaar met de ogenschijnlijk onuitsprekelijke naam Joachim Wtewael terecht in de schijnwerpers. En het sluit 2015 af met een expositie over de Engelse periode van P.C. Wonder.

Heel interessant, en vernieuwend, was het jaar durende expositieproject rond Tino Sehgal in het Stedelijk Museum. De Duits-Engelse kunstenaar presenteerde gedurende heel 2015 elke maand een nieuwe performance. Die dagelijks te zien was, en ook nog eens de hele dag. Menigeen verwonderde zich over wat die ‘rare’ mensen toch allemaal aan het doen waren.

 

Een bezoeker kijkt in het Van Gogh Museum naar Vincent van Goghs De brug van Trinquetaille en Edvard Munchs De schreeuw.
Een bezoeker kijkt in het Van Gogh Museum naar Vincent van Goghs De brug van Trinquetaille en Edvard Munchs De schreeuw.

 

2015 was ook het jaar van Vincent van Gogh. Verschillende musea herdachten diens 125ste sterfdag, met als thema 125 jaar inspiratie. Het Van Gogh Museum vergeleek daarom het werk van Edvard Munch met dat van Van Gogh. De eerste had grote bewondering voor de laatste. Het Noordbrabants Museum liet zien dat Van Gogh in de jaren na zijn dood nog volop inspireert.

Een, eveneens Brabantse, kunstenaar die ook veel invloed had, was Pieter Bruegel de Oude. Dankzij hem voorzien we heksen op afbeeldingen met een bezem en een kookpot. Museum Catharijneconvent is het eerste museum dat stilstaat bij de heks in de beeldende kunst. En dat doet het nog tot en met 31 januari.

Hieronder staat onze top 10 van tentoonstellingen in 2015. We hebben natuurlijk niet alles kunnen zien, dus het kan zijn dat we geweldige exposities gemist hebben.

 

Villa Vita Nuova van Jan Sluijters, te zien op de expositie Kleur Ontketend in Gemeentemuseum Den Haag.
Villa Vita Nuova van Jan Sluijters, te zien op de expositie Kleur Ontketend in Gemeentemuseum Den Haag.

 

Top 10 van 2015

1 –   The Glasgow Boys (nog t/m 7 februari in het Drents Museum, Assen)

2 –   Late Rembrandt (Rijksmuseum, Amsterdam)

3 –   Kleur ontketend, (nog t/m 3 januari in Gemeentemuseum Den Haag)

4 –   Liefde & Lust – De kunst van Joachim Wtewael (Centraal Museum, Utrecht)

5 –   The Frick Collection – Kunstschatten uit New York, (Mauritshuis, Den Haag)

6 –   Munch : Van Gogh, (nog t/m 17 januari in het Van Gogh Museum, Amsterdam)

7 –   Van Dokkum naar Harderwijk, (nog t/m 17 januari in Stadsmuseum Harderwijk)

8 –   Cremer in verf, 1954-2014, (Museum de Fundatie, Zwolle)

9 –   Portret, (Kunstliefde, Utrecht)

10 – Parijs is nog ver, Nederlanders in de Tour, (Spoorwegmuseum, Utrecht)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share